Verhuizen in coronatijd

Verhuizen in deze tijd is niet ideaal, maar soms kan het niet anders. Zolang jij en de verhuizer zich bij de voorbereiding en de verhuizing houden aan de ingestelde coronamaatregelen, kan de verhuizing veilig plaatsvinden.

Voorbereiding verhuizing

De voorbereiding op een verhuizing bestaat normaal gesproken uit de inventarisatie, het regelen van een verhuizer, de verhuisbenodigdheden en inpakken van je spullen. Het uitgangspunt is dat al deze zaken zoveel mogelijk op afstand (online) gebeuren.

Inventarisatie

De meeste verhuizers komen normaal eerst bij je langs voor een inventarisatie van je spullen. Dat is nu ongewenst. Beter is digitaal inventariseren door het opnemen van een video of een rechtstreekse videocall met de verhuizer. Bijvoorbeeld via What’s app, Skype of FaceTime.

Verhuizer vinden

Let daarbij niet alleen op de prijs, maar bekijk ook de voorwaarden. Vooral het verzekerde bedrag bij schade en het eigen risico zijn van belang. Check ook of de verhuizer werkt op basis van een all-in-prijs, een uurtarief of nacalculatie. Bij een vaste (all-in-) prijs is het risico van een verkeerde inschatting voor het verhuisbedrijf. Bij een offerte op basis van nacalculatie betaal je de eventuele extra kosten zelf. 

Inpakken

Je spullen laten inpakken door het verhuisbedrijf klinkt aantrekkelijk, maar is in deze tijd niet verstandig. Pak alles zoveel mogelijk zelf in vooraf. Vraag de verhuizer de hiervoor benodigde verhuisdozen bij de voordeur af te leveren. Zelf inpakken is meer werk, maar je verhuizing valt hierdoor wel wat goedkoper uit.

Tijdens de verhuizing

Verhuisbedrijven moeten zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast geldt er voor vervoerders een Coronaprotocol Transport en Logistiek. De belangrijkste maatregelen en richtlijnen tijdens een verhuizing zijn:

  • een verhuizer die zich niet lekker voelt moet thuis blijven
  • ziektegevallen in je eigen huishouden moet je vooraf doorgeven aan het verhuisbedrijf en kunnen leiden tot het uitstellen van de verhuizing
  • zorg zelf voor voldoende zeep en keukenrollen op de verhuisdag
  • een verhuizing mag door maximaal 3 verhuizers worden uitgevoerd
  • de verhuizers dragen wegwerphandschoenen
  • zet meubels zoveel mogelijk alvast buiten of bij de ingang van je huis
  • het is niet toegestaan om samen meubels te tillen of op een andere manier te helpen. Blijf uit de buurt.
  • de betaling verloopt bij voorkeur contactloos

Verhuis je naar het buitenland, verdiep je dan eerst in de coronamaatregelen van het betreffende land. In België mogen bijvoorbeeld op dit moment geen verhuizingen plaatsvinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *